27. 10 klasy 7 i 5 z wychowawczyniami: Julitą Halarewicz i Dorotą Pawłowską nocowały w szkole. Tego dnia, a w zasadzie tej nocy, realizowano kolejne zadania z projektu “Z mazowieckiej szkoły w wielki świat”. Tym razem uczniowie wzięli pod lupę to, co jemy. Zajęcia zaczęto od ” wybuchowego” doświadczenia z mentosami i colą, mającego za zadanie uświadomić dzieciom co dzieje się w ich żołądkach, gdy popijają słodycze gazowanymi napojami. Uczniowie mieli za zadanie przeanalizować etykiety różnych produktów żywnościowych pod kątem zawartości cukrów, tłuszczu i dodatków “E”. Każdy otrzymał tabelę, wyjaśniającą nazwę danego konserwantu, to, gdzie jest obecny, a także jakie niesie za sobą skutki. Uczniowie rozwiązali ankiety, dotyczące ich nawyków żywieniowych a także stworzyli wspaniałe plakaty o tematyce prozdrowotnej. Była to bardzo pracowita noc. Oczywiście był także czas na przyjemności- sami upiekliśmy a następnie zjedliśmy przepyszne ciasto marchewkowe.